Digital selvskade: Når børn krænker sig selv
Auto-trolling, digital selvskade, self-cyberbullying eller digital Munchausen er alle betegnelser for det samme: Når børn krænker sig selv.
I løbet af de seneste år er der kommet større fokus på de mange forskellige former for selvskade, der trives online i det åbne såvel som i lukkede grupper. Katrine K. Pedersen ekspert i digital kultur og medstifter af Tech & Childhood taler om digital selv-krænkelser og den mainstream trend, der gennemsyrer digital børne- og ungekultur, hvor det handler om at være grænseoverskridende, ekstrem og jage likes gennem had og krænkelser. Lyt med her
Der mangler forskning
Der findes meget begrænset forskning i digitale selv-krænkelser. Et studie, som Justin W. Patchin og Sameer Hinduja står bag, undersøger digitale selv-krænkelser blandt amerikanske børn og unge. Når den unge anonymt poster, kommenterer og deler skadende indhold om sig selv. Undersøgelsen viser, at 6 % af de 5,593 amerikanske unge i alderen 12-17 år har praktiseret denne form for selvskadende adfærd.
Men digital selvskade og krænkelser er stadig et underbelyst fænomen I Danmark, og det kan bekymre, når Danmark netop er det europæiske land, hvor problemet ifølge undersøgelsen 'EU kids online – net children go mobile,' er størst.
RedBarnet bekymret over stigning i digitale krænkelser
Digitale krænkelser er i det hele taget et stigende problem. I 2020 har Red Barnets SletDet-rådgivning modtaget flere end 1.300 henvendelser om digitale krænkelser. Det er en stigning på 87 procent i forhold til året før. Corona-nedlukningen har gjort børn og unge mere sårbare hjemme foran skærmen, og derfor er Red Barnet bekymret over stigningen.
Har du, en ven eller familiemedlem brug for hjælp?
Du kan kontakte Livslinien på 70 201 201 alle dage mellem klokken 11-04, og du kan chatte med Livslinjen på https://www.livslinien.dk/
Du kan også kontakte Landsforeningen mod Spiseforstyrrelser og Selvskade på 7010 1818 mandag fra klokken 09.00-19.00 og tirsdag til torsdag fra klokken 16.00 - 19.00 eller besøge foreningens hjemmeside på www.lmsos.dk, hvor der er mulighed for chat og aftaler.