Instagrams udmeldinger om børneskyttelse er elastik i metermål

I går annoncerede Instagram nye design-features, som har til hensigt at beskytte børn. Det var dagen før chefen for Instagram, Adam Mosseri, skulle til høring i den amerikanske Kongres. Det er ikke første gang i år, at Instagram lover bod og bedring. I juli 2021 meldte Instagram ud, at de ville give: “Young People a Safer, More Private Experience”.

Dette betød bl.a.:

  • At unge mennesker (teenagere) automatisk ville oprette konti som “private”.

  • At Instagram ville gøre det sværere for potentielt mistænkelige konti at finde unge mennesker.

  • Begrænsning af annoncørernes muligheder for at nå unge med reklamer.


Disse udmeldinger blev bebudet før Whisteblower Frances Haugen stod frem i den amerikanske kongres med vidnesbyrd som dette: “Faecbooks egen undersøgelse om Instagram indeholder citater fra børn, der siger: "Jeg har det dårligt, når jeg bruger Instagram - men jeg føler også, at jeg ikke kan stoppe. Jeg ved godt, at jo mere tid jeg bruger på det, jo værre har jeg det, men jeg kan bare ikke" (…) De siger, at de er bange for at blive straffet, hvis de forlader platformen. Så forestil dig, at du er i denne situation - i dette forhold - hvor hver gang du åbner denne app, får det dig til at føle dig værre, men du frygter også isolation, hvis du ikke gør det. Jeg mener, at der er en enorm mulighed for at skabe sociale medier, der får børn til at føle sig godt tilpas - ikke dårligt tilpas. Og at vi har en forpligtelse over for vores unge til at sørge for, at de er sikre på nettet” (egen oversættelse).

Haugens udtalelser har fået lovgivere i USA på tværs af traditionelle politiske skel til at stå sammen og kræve bedre online beskyttelse for børn under 18 år på Instagram. Og nu har chefen for Instagram så stået skoleret. Men i timerne op til meldte Instagram bl.a. følgende foranstaltninger ud:

  • Forældre skal have bedre mulighed for at følge med i, hvor meget tid deres børn bruger på Instagram og sætte tidsbegrænsninger for dem.

  • Man vil ikke længere kunne tagge teenagere i opslag, medmindre de allerede følger den, der tagger.

  • hvis en teenager bruger for lang tid på et bestemt emne, vil Instagram skubbe dem mod nye emner.

De nye udmeldinger

Udmeldingerne er gode for så vidt at det understreger en stigende konsensus om, at virksomheder som Meta (Herunder Instagram) i årevis har svigtet børn (både de yngste og de ældste). Men udmeldingerne er samtidig elastisk i metermål. Eksempelvis vil Instagram i følge CNN skubbe børn mod nye emner kun hvis barnet har brugt app’en uafbrudt (og altså ikke afbrudt at et besøg på en anden app):

CNN Business tested the feature ahead of launch; while it's a step in the right direction, there's still room for improvement. For example, users have to stay on the platform for one continuous session. If the app closes while you run to the bathroom or the screen turns off while you briefly browse Netflix, the timer resets. After the prompt encourages a break, the onus is on the user to resist hitting the big "done" at the bottom of the message to return to the app.”

En strengere tilgang - betyder hvad?

Det er allerede påvist i en række undersøgelser, at børn under 18 dels kan søge på og købe stoffer og andet illegalt gennem Instagram. En undersøgelse har bl.a. vist, at når en hypotetisk amerikansk teenager loggede ind på Instagram-appen, tog det kun to klik at nå frem til en konto, der solgte stoffer som Xanax. Derimod tog det mere end dobbelt så mange klik - fem - for teenageren at logge ud af Instagram.

Endvidere er det dokumenteret, at platformen anbefaler indhold til børn under 18 som er dybt problematisk - herunder bl.a. men ikke kun selvskade og porno.

Et træ skal kendes på sin frugt

Men nu skriver Instagram så, at “We’ll be taking a stricter approach to what we recommend to teens on the app”. Men hvad betyder det? Der er brug for mere klare udmeldinger, der betyder, at teenagere trygt kan færdes på platformen uden at blive eksponeret for potentilet skadeligt indhold. Det gælder også mindre børn - men de bør jo slet ikke være på platformen i udgangspunktet. At de alligevel er der har Instagram også et ansvar for. Instagrams udmeldinger er som elastik i metermål: de kan strækkes og justeres efter Instagrams behov.

Facebook bærer i det hele taget ikke vidnesbyrd om, at man kan stole på dem. En rapport fra den amerikanske ngo Fairplay, Reset Australia og Global Action Plan viser, at da Facebook i forsommeren sagde, at NU havde de lyttet, at NU ville de beskytte teenagere fra at lade annoncører mikromålrette indhold til børn på platformen, så havde de på en måde fingerende krydset på ryggen, da de sagde det. For det lader til, at Facebook nu bare selv har overtager arbejdet med at mikromålrette indhold til børn gennem brug af sofistikeret AI.

Previous
Previous

Er tech-industriens safety hype endnu et PR-stunt?

Next
Next

Hvorfor får et barn på 10 år en reklame for et dating-site?